Divadelní fakulta AMU v Praze

stripe1stripe2stripe3stripe4stripe5stripe6

Výroční zpráva knihovny DAMU za rok 2008

Hlavní náplní vnitřní práce knihovny DAMU v roce 2008 byla příprava na revizi a následná revize části knihovního fondu čítající cca 20.000 knih. Jelikož větší množství těchto knih bylo v elektronickém knihovním katalogu Tinlib evidováno pod přírůstkovými čísly a revize probíhala načtením čárových kódů, museli pracovníci knihovny záznamy knih upravit nejprve v Tinlibu tak, aby záznam každé knihy obsahoval čárový kód. Revize nakonec proběhla úspěšně, do konce kalendářního roku se ji podařilo uzavřít a odepsat jak ztracené tituly, tak tituly zastaralé a neodpovídající knihovnímu fondu.

Od června se proměnila personální situace v knihovně. Po 27 letech definitivně ukončila svůj pracovní poměr jedna dlouholetá pracovnice knihovny a místo ní přijala plný úvazek absolventka vysoké školy, pracující do té doby v knihovně na půl úvazku.

Přehled vynaložených nákladů v roce 2008:

původní limit knihovny DAMU

209.448,- Kč

navýšení prostředků knihovny DAMU

43.500,- Kč

dotace fakulty DAMU

55.944,- Kč

Celkové náklady

308.892,- Kč

z toho:

akvizice

62%

provoz + vybavení + oprava knih

22%

vybavení

6%

školení + telefon

1%

výpočetní technika

9%

Z důvodu přechodu televizního vysílání z analogového na digitální byla knihovna nucena zakoupit nový DVD rekordér obsahující také Set Top Box.

Statistické údaje za rok 2008:

přírůstek knihovních jednotek

930

úbytek knihovních jednotek

514

celkový stav fondu (knihovních jednotek)

zaregistrovaní uživatelé

8

mimo AMU

284

Knihovna by chtěla poděkovat všem, kteří darem přispěli k obohacení jejího fondu (knihy: Národní divadlo Praha, Národní knihovna ČR, Sdružení knihoven ČR, Katedra romanistiky FF UP Olomouc, Ústav historických věd FPF Slezské univerzity v Opavě, studenti DAMU, knižní pozůstalost po Ivanu Tallerovi,  LP: Klub přátel poezie, DVD: Slovenské komorní divadlo Bratislava, Národní divadlo Praha) a také všem, kteří přispěli k obohacení fondu finančně (doc. Zuzana Sílová, DAMU).

Významné přírůstky z prostředků knihovny v roce 2008:

• SAPIJA, Andrzej. Teatr Tadeusza Kantora (5 DVD)
  • Lada
  • BYDŽOVSKÁ, Lenka, SRP, Karel. Jindřich Štýrský
  • Valdštejn : Albrecht z Valdštejna Inter arma silent musae?
  • PATSAS, Giorgos. The sound of empty space : scenographies 1965-2005
  • Biedermeier : umění a kultura v českých zemích 1814-1848
  • Biblica : biblický atlas : putování sociálními a historickými reáliemi biblických zemí
  • HERRICK, James A.. The history and theory of rhetoric
  • 1000 uniforem
  • FOSTER, Hal. Umění po roce 1900
  • VOIT, Petr. Encyklopedie knihy (2 díly)
  • knižní pozůstalost po prof. Milanu Lukešovi (cca 150 knih)

Za finančního přispění DAMU knihovna zakoupila novou uzamykatelnou skříňku se šuplíky a také 30 kusů knihy BROCKETT, Oscar G. Dějiny divadla.

Knihovna opravila záznamy všech svých speciálních dokumentů (zvláště videokazet a DVD, cca 1.200 záznamů) a za pomoci studentky na praxi z Ústavu informačních studií a knihovnictví FF Univerzity Karlovy Praha vytvořila seznam rezervního fondu knihovny DAMU (cca 2.000 knih).

Na začátku školního roku 2008/2009 proběhla instruktáž pro studenty 1. ročníků DAMU, kteří byli seznámeni s prací s on-line katalogem knihovny DAMU. Knihovna byla také nápomocna studentům připravujícím se na bakalářské či magisterské zkoušky při vyplňování Licenčních smluv a ostatních formulářů potřebných při odevzdávání vysokoškolských kvalifikačních prací.

V roce 2008 se knihovna opět zúčastnila jednání Mezinárodní organizace divadelních knihoven a muzeí SIBMAS, jehož je členem, exkurze do Divadelního muzea v Mnichově a také několika odborných konferencí a seminářů (Akvizice ve vysokoškolských knihovnách, Setkání zástupců knihoven zúčastněných v projektu EBSCO 1N – zdroj vědeckých informací pro humanitní a společenské obory).

V následujícím roce by knihovna chtěla pokračovat ve třídění knihovního fondu, v jeho přesunu do sklepního depozitáře, v akvizici ztracených nebo jinak poničených knih prostřednictvím antikvariátů, a v převazbě a opravě poničené části knihovního fondu. V letních měsících pak musí knihovna provést revizi zbylé části fondu, zejména speciálních dokumentů. Z hlediska využití lepšího televizního signálu a rozšíření nabídky televizních programů, bude muset pořídit digitální satelitní přijímač, který by obsahoval také DVD rekordér a Set Top Box.

V Praze, 31.3.2009

Mgr. Iveta Davidová, vedoucí Knihovny DAMU